Afgelopen zomer zijn we op vakantie geweest naar camping Hunzedal in Drenthe (check hier het blog dat ik schreef over deze camping voor de website Mamaliefde.nl). We zijn toen ook een dagje naar Kabouterland in Exloo geweest. Ik stelde me er niet zoveel van voor, maar het was een ontzettend leuk park. Erg mooi gemaakt! Een echte aanrader voor peuters en kleuters!

Aankomst en entree

Kabouterland ligt midden in het dorp Exloo. Je ziet de ingang snel over het hoofd, omdat het midden in een straat tussen de huizen ligt. Daarom lijkt het van de voorkant erg klein en daardoor stelde ik me er niet zoveel van voor. Maar zodra we binnen waren bleek al snel dat ik het ontzettend mis had. Je stapt gelijk in een andere wereld en het lijkt alsof je onder de grond zit. We moesten even in de rij staan, want het was best druk. De kassa bevond zich iets verder in de sprookjesachtige souvenirwinkel. Ons zoontje van 2,5 jaar keek zijn ogen uit, op het plafond zat een grote duizendpoot en overal om ons heen stonden de mooiste beeldjes, boeken, knuffels, borden, kopjes en bestek, allemaal met kabouters.

Het park

Er loopt een route door het park die je kan volgen om zo niks te missen. Onderweg kom je verschillende taferelen met kabouters tegen. Ons zoontje vond het geweldig en rende van de ene naar de andere kabouter. Naast alle kabouters vind je er verschillende kleine dieren, zoals cavia’s en konijnen, exotische vogels, apen, stokstaartjes, uilen, neusberen, otters en een volière waar je doorheen kunt lopen.

Kabouterland - Otters

Ook kwamen we een klein doolhofje tegen met paddenstoelen waar muziek uit kwam, maar dit stelde niet zo heel veel voor. Ons zoontje was helemaal gek van de fietsjes, waarmee je over een vaste baan kunt rijden.

Midden in het park vind je een groot kasteel waarin zich verschillende kamers bevinden die je kunt bekijken, ook hier vind je verschillende tafereeltjes met kabouters. In verschillende delen van het kasteel kan je met een trap omhoog naar een zoldertje, deze trappen zijn best stijl en lastig te gebruiken voor kleine kinderen, ons zoontje moest ik dan ook tillen.

Kabouterland - Kasteel

Konijnenhol en de Trollengrot

Helemaal aan het eind van het park (we zagen het zelf bijna over het hoofd en gingen ervanuit dat we alles al gehad hadden), vind je het Konijnenhol en de Trollengrot. Wij vonden zelf dit deel van het park het mooist, dus zorg dat je het niet mist!

Je gaat met een trap omlaag een soort kelder in. In het Konijnenhol vind je kleinere tafereeltjes met kabouters en opgezette dieren. Omdat het in de kelder best donker is en de tafereeltjes mooi verlicht zijn, is het net alsof je zelf in het bos bij de kaboutertjes bent, heel magisch! Daarnaast zijn de tafereeltjes ontzettend mooi gemaakt, net echt.

Kabouterland
Kabouterland

In de Trollengrot leek het net alsof je in een grot zat. Er droop water uit de muren en je zag veel stalagmieten en stalactieten. Hier vond je tafereeltjes met trollen. Hoewel ik had verwacht dat ons zoontje dat misschien wat eng zou vinden, vond hij het juist erg leuk.

Kabouterland

Een nadeel is wel dat je het Konijnenhol en de Trollengrot moet betreden met een trap. Voor kinderwagens is dit daarom niet toegankelijk. Kinderwagens kunnen bij de ingang van het Konijnenhol en de Trollengrot neergezet worden op een speciale buggyplaats. Ook deze trappen waren best stijl, waardoor ons zoontje weer gedragen moest worden.

Eten en drinken

Vlak bij de in- en uitgang vind je de Kabouterie waar je iets te eten en drinken kunt halen. Hier vind je ook een terras. Het viel mij persoonlijk op dat het merendeel wat je daar kon eten vooral ongezond was. Zo had je er onder andere taart, koeken, muffins, kaasbroodjes, pizza, en saucijzenbroodjes. De appeltaart was wel echt een aanrader!

Op het terras waren veel wespen, maar er stond op iedere tafel een schaaltje met een citroen en kruidnagel om de dieren op afstand te houden.

Speeltuin

Bij het restaurant vind je een speeltuin waar de kinderen even lekker kunnen klimmen en glijden, terwijl papa en mama even genieten van een kopje koffie of thee. Deze speeltuin is helemaal in kabouterstijl, zo vind je er paddenstoelen waar je in kunt klimmen.

Halverwege het park is een grote overdekte speeltuin in een schuur. Hier zijn veel kleine klimtoestellen en glijbaantjes voor de echt jonge kinderen. Maar ook een heel groot klimtoestel voor de wat meer ervaren klauteraars. Voor iedereen dus wat wils.

Meer weten?

Wil je meer weten over het park? Op de website van Kabouterland vind je alle info die je nodig hebt.

Kabouterland
Kabouterland
Deel dit artikel via:

Misschien vind je dit ook leuk..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.